Wat en wanneer kan ik het beste drinken?

Om de kans op prestatieverlies en uitdroging tijdens de wedstrijden te verkleinen, is het raadzaam om met een optimale vochtvoorraad in uw lichaam aan de start te verschijnen Dit is vooral bij wedstrijden in de zomermaanden, en wanneer de afstanden langer worden, van belang (halve en hele marathons). U kunt dit het beste als volgt aanpakken :

  • Begin 3 á 4 dagen vóór de wedstrijd met de hele dag door kleine beetjes vocht tegelijk te drinken. U heeft de keuze uit (bron/mineraal) water, thee, (verdund) vruchtesap/drank, dorstlessende sportdranken, energierijke sportdranken, limonades en frisdranken.
  • Kleine beetjes tegelijk drinken heeft het voordeel ten opzichte van grote hoeveelheden in korte tijd, dat het lichaam beter in staat is dit vocht op te nemen. Een indicatie voor voldoende drinken is het veelvuldig produceren van licht gekleurde urine.
  • Doe ditzelfde ook op de wedstrijddag. Je kunt dan kiezen uit  water, thee, dorstlessende sportdranken en verdunde vruchtensap/-drank. Zorg er ook nu weer voor dat je veelvuldig heldere urine produceert.
  • Om te voorkomen dat je tijdens de wedstrijd moet urineren, is het raadzaam op tijd het drinken te staken (drink tot circa 2 uur vóór de start). Gun jezelf gelegenheid regelmatig te urineren.

Heeft de opname van extra energie (koolhydraten) in de vorm van energierijke sportdranken en druivensuikertabletjes vlak vóór de start zin?

Veel lopers maken vlak vóór de start de fout om veel suiker op te nemen door sterk gezoete dranken of druivensuikertabletjes te gebruiken. Waarschijnlijk gaat men ervan uit op deze manier de energietank van het lichaam nog even bij te vullen. Helaas is het effect het tegenovergestelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *