11 tips om veilig te lopen

Laat iemand weten dat je gaat lopen. Vertel (of schrijf) waar je heen gaat en hoe lang je weg wilt blijven.

Neem identificatie mee. Denk daarbij niet alleen aan een identificatiebewijs, maar bijvoorbeeld ook aan een Safe-ID (met een QR-code die ook informatie over je bloedgroep en andere details bevat). Je mobiele telefoon meenemen is ook een optie, maar niet iedereen loopt graag met een mobieltje.

Doe alsof je onzichtbaar bent. Dat wil zeggen: ga er niet van uit dat iemand je ziet. Als je er vanuit gaat dat automobilisten je niet zien, zul je vanzelf voorzichtiger worden.

Loop het verkeer tegemoet. Aan die kant van de weg zal het makkelijk zijn om op auto’s te reageren. En de automoblisten zullen je beter kunnen zien.

Maak plaats. Bij veel verkeer of smalle wegen, kies dan voor de stoep of de uiterste rand van de weg.

Wees zichtbaar. Draag felle, duidelijk herkenbare loopkleding. En als je in het donker loopt, draag dan altijd reflecterend materiaal. Overweeg ook eens een draagbare LED-lamp.

Laat je muziek thuis. Met oortjes in (of een koptelefoon op) zul je het verkeer minder goed horen naderen. Als je toch voor oortjes kiest, draag er dan één, en houd het volume laag.

Heuvelachtig terrein? Let dan extra goed op. Heuvels en dalen maken het veel lastiger voor automobilisten om je tijdig te spotten.

Sommige verkeerssituaties zijn gevaarlijker dan andere. Ingangen van parkeerplaatsen (of parkeergarages) bijvoorbeeld, vragen extra oplettendheid.

Kijk uit voor vroege vogels en nachtbrakers. In de stille uurtjes zijn verkeersgebruikers vaker vermoeid en dus minder oplettend.

Wees hoffelijk. Dank een automobilst die je voorrang verleent. Dan is de kans groter dat hij het bij meer lopers zal doen. En steek je hand uit (als een fietser) om je bochten aan te kondigen. Beter iets te voorzichtig dan andersom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *